donderdag 28 februari 2013

Trend 8: Staycation

De Staycation deed afgelopen zomer al op kleine schaal z'n intrede in Nederland. De trend ‘thuisblijfvakantie’ werd in Amerika in het leven geroepen als voordelige vakantie tijdens de crisis, maar is inmiddels geëvolueerd tot meer dan dat. De Staycation is in Nederland zelfs gecultiveerd tot iets hips. We hebben meer behoefte aan rust en bezinning: wie thuis vakantie viert heeft geen stress met inpakken, files of lange controles op de luchthaven. Ook groene vakantiegangers kiezen voor een Staycation dankzij het milieuvriendelijke aspect. En ons groeiende verlangen naar nostalgie versterkt ook dat thuis vakantie vieren terug is van weg geweest. Thuisblijvers spelen toerist in eigen stad, kamperen in de tuin en maken dagtripjes binnen Nederland.

Trend 7: Social Travel


Social Travel wordt in 2013 de hoofdtrend binnen vakanties. Bij Social Travel staat het sociale element van reizen centraal. Reizigers leggen via bemiddelingswebsites contact met de lokale bevolking. De één is op zoek naar een local die hen wegwijs maakt op de plek van de bestemming, de ander op zoek naar een bed om bij hen thuis te logeren. Social Travel haakt in op de behoefte van mensen aan een bijzondere persoonlijke vakantie, weg van het massatoerisme.



woensdag 27 februari 2013

Trend 6: Huizen ruilen


Een trend die al wat langer bestaat maar steeds populairder word is woningruil: het ruilen van woning met iemand uit een ander land of woonplaats. Op die manier ben je helemaal weg van huis zonder dat daar extra kosten aan zijn verbonden die je normaal gesproken voor een hotel of huurauto betaalt. Daarbij past er ook iemand op jouw huis en kun je onbezorgd genieten van je welverdiende vakantie!

Trend 5: Urban Camping


Een tent opzetten ergens in de stad, dat is het idee van urban camping. Je zet je kamp op bij iemand in de tuin of op een dakterras in het centrum. Je gebruikt de natuurlijke omgeving van de stad om je matje uit te rollen. Op ‘Camp in my garden’ kun je zoeken naar plekken in de stad waar je kunt kamperen of je eigen grond als kampeerplek aanbieden. Deze Britse site speelt ook in op momenten wanneer alle hotelkamers in de omgeving vol zitten: tijdens festivals, Wimbledon en straks het WK 2014

vrijdag 22 februari 2013

Trend 4: Digitalisering

De digitalisering heeft verschillende gevolgen voor de vraag naar recreatie. Door nieuwe technologieën zijn er veel mogelijkheden om in te spelen op de economie. Tegenwoordig willen recreanten liever zelf zijn tocht samenstellen op basis van eigen voorkeuren. De mogelijkheden op internet zullen zodanig moeten worden aangepast dat recreanten een uitstapje op maat kunnen samenstellen. 
Ook hoeft er minder personeel ingezet te worden voor een online geboekte reis, dit bespaart weer kosten. Daarom is een boeking doen via internet meestal goedkoper en daardoor aantrekkelijker.

Trend 3: Familie reizen

Op familiereizen vinden de kinderen elkaar snel. Weg met je ouders kun je dus letterlijk nemen; wij vermaken onszelf wel. Tijdens een familiereis is de kans groter dat kinderen meer leeftijdsgenoten treffen en sneller aansluiting vinden bij elkaar dan op tijdens een normale groepsreis.
Kinderen en ouders worden vermaakt, zo kunnen de ouders optimaal genieten van de vakantie.

Trend 2: Single reizen

Single reizen zijn bedoeld voor iedereen die alleen op vakantie gaat, maar wel graag in het gezelschap van anderen een land wil verkennen. Het begrip 'single' wordt ruim gehanteerd: wil jij op vakantie, maar blijft je partner thuis? Ook dan kun je een singlereizen boeken. Je betaalt meestal ook geen toeslag voor een eenpersoonskamer.


Trend 1: Glamping

Glamping is dé trend van het moment in de toeristische branche. Glamping staat voor ‘glamorous camping’. Dit is het campinggevoel ervaren mét luxe, ontspannen vakantie vieren in een compleet ingerichte luxe Lodgetent of Mobile Home.
Er zijn ook recreanten die niet van kamperen houden maar wél van luxe, zij worden nieuwsgierig dus zien zo ook andere accomodaties.

Vrije tijd

Vrije tijd in de recreatie
Doordat mensen weinig geld hebben om uit te geven aan recreative dingen zoals bijv. een pretpark, camping of hotel gaan ze eerder een dagje naar de stad toe en verblijven in een Bed & Breakfast. Dit heeft een ouder stel als kans gezien om er zelf één te beginnen.


http://www.kennispleinvrijetijd.nl/bed-breakfast-biedt-uitkomst-in-economische-crisis/

woensdag 20 februari 2013

Politieke ontwikkelingen

Wat gebeurd er rondom de politieke ontwikkelingen?
Het toerisme heeft de afgelopen jaren grote veranderingen ondergaan. Doordat het toerisme wordt beïnvloed door wereldwijde trends moet de politiek daar ook op in gaan door bijvoorbeeld de belasting omhoog te doen en door de beveiliging aan te scherpen.

http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/diversen/64900-toerisme-trends-europa-macro-economisch-politiek.html


Geert Wilders in zwembroek

Inkomens recreatie branche

Wat gebeurd er met de inkomens van de recreatie branche?
De recreatie branche  ziet juist in deze economische tijden een stijging in boekingen. Het aantal boekingen voor de voorjaarsvakantie zijn met bijna 20 % gestegen ten opzichte van vorig jaar.

http://www.fnvrecreatie.nl/609/Kansen_en_mogelijkheden_voor_de_recreatie_branche.html

vrijdag 11 januari 2013

Technologische ontwikkelingen

Wat is een technologische ontwikkeling?
De band tussen technologie en de ontwikkeling van de maatschappij is niet alleen innig en wederzijds versterkend, maar ook wederzijds versnellend.

Technologische ontwikkelingen in de recreatie
In het artikel wordt duidelijk dat de technologische ontwikkelingen in de recreatie branche erg goed loopt. Doordat veel mensen een smartphone hebben kunnen recreatie bedrijven daarop inspelen.

 http://www.wikiweb.nl/mro/trends-en-ontwikkelingen/innoveren-met-technologische-ontwikkelingen/

Vergrijzing

Wat is vergrijzing?
Als de gemiddelde leeftijd van de bevolking stijgt, is er sprake van vergrijzing.
Door de vergrijzing van onze samenleving zal het aantal werkende mensen dalen, waardoor ook de belastinginkomsten omlaag gaan. Omdat het aantal gepensioneerden stijgt, nemen de kosten voor gezondheidszorg en pensioenen toe.

Vergrijzing in de recreatie
De recreatiebedrijven zien de ouderen als een nieuwe kans. Ouderen willen ook recreëren samen met de rest van de maatschappij.
Zie hieronder waar bedrijven zich voortaan op gaan richten om te vergrijzing positief te gebruiken.

http://www.profnews.nl/887140/horeca-en-recreatie-kunnen-beter-inspringen-op-vergrijzing

Individualisering en recreatie

Wat is individualisering?
Individualisering is het proces waardoor mensen meer als individu in plaats van als groep in de samenleving komen te staan. Dit proces is met de industrialisatie op gang gekomen en tegenwoordig wordt de Westerse wereld als geïndividualiseerde wereld gezien.

Individualisering in de recreatie

Door de individualisering neemt de recreatie in veel gemeentes toe, mensen gaan niet meer zo snel samen iets doen maar vaker alleen een stukje wandelen.

Hieronder is een link naar een artikel wat omschrijft wat de gemeente Maasluis er probeert aan te doen.

http://praktijkvoorbeelden.vng.nl/databank/milieu/natuur-en-recreatiebeleid/nota-recreatie.aspx


Allochtonen in de recreatie

Wat is een multiculturele samenleving?
Een multiculturele samenleving bevat veel verschillende etnische groepen. Een etnische groep ziet zichzelf als een aparte groep binnen een land. Op basis van hun etniciteit wordt ook door anderen zo gezien.

Multiculturele samenleving in de recreatie
Van Nederlanders is bekend wat de activiteiten in de recreatie zijn. Maar wat zijn die van allochtonen? Wij hebben hieronder een link van een artikel wat uitlegt wat allochtonen in hun vrije tijd doen.

http://www.hbo-kennisbank.nl/en/page/hborecord.view/?uploadId=saxionhogeschool%3AE238994666458359C12574DB00630354